Project omschrijving

Heden is waar historie en toekomst samen komen.

Van de Stichting Kamper Kogge kregen we de vraag of we een schaalmodel konden maken van de Kamper Kogge.

Dat kan natuurlijk niet zomaar met de kopieermachine, daar komt iets meer bij kijken.

Van het bestaande schaalmodel ( 1:20) dat in het museum staat hebben we een 3-Dimensionale scan gemaakt. Deze scan is samen met de tekeningen – die we van de Stichting Kamper Kogge mochten lenen – de basis geweest voor een compleet en waarheidsgetrouw computermodel.

Dit computermodel is zó opgebouwd dat dit op bijna futuristische wijze door onze moderne 3D-printers verwerkt kon worden. We hebben hiervoor bio-kunststof (PLA) gebruikt.

Tijdens al deze hedendaagse processen hebben we nog meer respect gekregen voor het vakmanschap van de bouwers die in de vroege middeleeuwen de Kamper Kogge hebben gebouwd. De bouwers van de Kamper Kogge hebben voor hun tijd zeer vooruitstrevende technieken gebruikt om zo’n fantastisch schip te kunnen vervaardigen.

Het was aan ons om dit – weliswaar op een schaal van 1:40 – met de vooruitstrevende technieken die de hedendaagse tijd ons biedt – nog eens over te doen. Naast het model van het schip, hebben we onze versie ook een kapitein en een koopman gegeven. Deze modellen zijn gemaakt met de techniek waar wij 3D-Selfies mee maken. Ook weer door een 3Dscan om te zetten naar een computermodel en dit vervolgens, laagje voor laagje, te printen in full-color kalkzandsteen.

Ook het doel waarvoor we dit project mochten maken is geweldig. Het door ons in 3D-geprinte model wordt door de Stichting Kamper Kogge letterlijk nog verder opgetuigd, waarna dit model gebruikt zal worden voor onder andere projecten in het onderwijs. Het reeds bestaande schaalmodel is te kwetsbaar om voor dit soort doeleinden ingezet te kunnen worden.

Bij het inzetten van het nieuwe model in het onderwijs, komt dan ook letterlijk de toekomst om de hoek kijken. Leerlingen van scholen kunnen met het model de geschiedenis aanraken en geïnspireerd raken door wat techniek betekent en heeft betekend voor onder anderen onze mooie Hanzestad Kampen. Of dit nu de techniek uit de middeleeuwen is of juist de kennis en de technieken die daaruit voortgekomen zijn.

We danken de Stichting voor een geweldige samenwerking.